Indhold på side:
Danmark står midt i den største energikrise siden 1970’erne, og alle mærker de stigende priser på energi, herunder el. Når krisen kradser og ens rådighedsbeløb skrumper, kan det være en mulighed at undersøge, om det er tid til at skifte elselskab for måske at spare nogle penge og få andre fordele. Her ser vi på, hvad man med fordel kan være opmærksom på, når man vælger elselskab, og hvordan man finder det bedste elselskab.
I dag kan man nemlig selv vælge, hvem man vil bruge som elleverandør, og det skorter ikke på selskaber, man kan vælge mellem. Faktisk er der mere end 50 forskellige at vælge mellem, og det kan være noget af en jungle. Da kan man tage udgangspunkt i priser, kundeservice og en række andre ting for at finde det bedste elselskab. Vi er alle forskellige, og det selskab, der er det rigtige for den ene, er det ikke nødvendigvis for den anden.
Hvilket elselskab skal jeg vælge?
Hvis man tænker på at skifte elselskab, er det nødvendigt at se på, hvad det er man er utilfreds med ved det gamle selskab, og hvad man ønsker sig af det nye. Det er naturligvis en mulighed at skæve til, hvilket var det bedste elselskab 2021 eller bedste elselskab 2022, men ved at undersøge priser og andre ting har man altså en bedre mulighed for at finde det bedste elselskab 2023.
Fast eller variabel strøm
En af de ting, man bør overveje, når man vil skifte elselskab er, om man ønsker fast eller variabel strømpris. Prisen på el kan variere endog rigtigt meget, og her handler det ofte om, hvorvidt det blæser eller ej, da en stor del af den strøm, vi bruger her i Danmark kommer fra vores mange vindmøller, som vi er så kendt for. På dage hvor det blæser meget, er elprisen lav, mens den kan være høj, hvis ikke en vind rører sig.
Man kan ikke sige noget entydigt om, hvorvidt fast strømpris er bedre end variabel, netop fordi man jo ikke kan vide, hvor meget eller lidt det vil blæse. Den ene løsning er altså ikke nødvendigvis bedre end den anden. Hvis man vælger variabel strøm har man mulighed for selv at have indflydelse på sin elregning på den måde, at man kan benytte de billige tidspunkter at vaske tøj, lade elbilen op og slå græs med sin elplæneklipper, men da disse tidspunkter ofte ligger om natten kan det være svært at få til at passe ind.
Vær opmærksom på gebyrer
Ligesom det gælder med mange andre ting, kan der også på elregningen være tale om forskellige gebyrer. De kan løbe op i mange penge, og derfor bør man, når man undersøger priser, også have dem med i sine beregninger, da de i nogle tilfælde kan beløbe sig til mere end selve strømforbruget. Undersøg derfor grundigt, hvilke gebyrer, der er tale om, når du har kig på et nyt elselskab.
Strøm fra danske vindmøller
En anden ting, man kan have med i sine overvejelser ved valg af elselskab, er hvorvidt man ønsker at benytte sig 100% af grøn strøm eller om det ikke betyder så meget. Nogle elselskaber har valgt udelukkende at tilbyde strøm fra danske vindmøller, og hvis man ønsker at støtte op om den grønne omstilling, kan det altså være en mulighed. På den måde kan man være med til at nedbringe forbruget af fossile brændstoffer og give klimaet en hånd til gavn for de kommende generationer.
Hvilken elleverandør skal jeg vælge?
Der er altså flere faktorer i spil, når man skal tage stilling til valg af elleverandør, og selvom prisen unægteligt er en vigtig faktor for de fleste, er det altså ikke det eneste, man bør se på. For at pejle sig ind på, hvilket selskab der kan være det bedste, kan det være en god idé at forsøge at skaffe sig information om, hvad andre kunder i det selskab, man overvejer, synes om virksomhedens priser og services.
Da kan man spørge venner, familie og naboer, eller man kan læse anmeldelser på Trustpilot. Her kan man som bruger skrive om sine erfaringer med sit elselskab, gode som dårlige. Disse anmeldelser kan være meget værd, og de kan altså være en god rettesnor, når man undersøger det bedste elselskab.
Når man ønsker at skifte elselskab spiller prisen naturligvis en rolle, men herudover er det ikke uvæsentligt, hvilken kundeservice selskabet spiller. Når man har brug for hjælp, skal det være til at komme til at tage med en medarbejder og få den hjælp, man har brug for.
Er det besværligt at skifte elselskab?
Mange mennesker afholder sig fra at skifte elselskab, forsikringsselskab, bank og andre ting fordi, de tror, det er besværligt. Det kunne dog ikke være mere forkert, for når man skifter leverandør, sørger det nye selskab for at aftalen hos det gamle selskab opsiges, og at flytningen foregår gnidningsfrit og man ikke risikerer at stå uden strøm på noget tidspunkt.
Som hovedregel er det også helt gratis at skifte elselskab. Der er mere end 50 forskellige elselskaber i Danmark, og dermed er konkurrencen stor. Før 2003 kunne man ikke selv vælge, hvilket elselskab man ville benytte, men det kan man i dag, og derfor gælder det for selskaberne om at tilbyde konkurrencedygtige vilkår for kunderne, og her er gratis oprettelse en af de ting, der tilbydes hos langt de fleste selskaber.
Udover at vælge det selskab, der har de billigeste priser, er der ting du selv kan gøre for at nedbringe din elregning og spare penge. Mange apparater i hjemmet kører på el, og nogle af dem kan du med fordel slukke for, når du ikke bruger dem, for eksempel dit TV eller din computer. Sluk også lyset, hver gang du forlader et rum, og fyld vaskemaskine og opvaskemaskine op, når du bruger dem.
Der er altså flere ting, man skal have i tankerne, når man ønsker at skifte fra sit gamle elselskab og til et andet, og ved at vælge det helt rigtige, kan der være mange penge at spare.