

Indhold på side:
Mange mennesker elsker at nyde solens stråler udenfor, når den er fremme. Dog kan for meget sol være med til at give dig soleksem, solskoldninger og hudkræft. Solbeskyttelsesproduker kan være med til at beskytte dig mod nogle af de skader, som solen kan give dig, så du stadig kan nyde solen og få din mængde D-vitamin. Markedet bugner af en masse forskellige solbeskyttelsesprodukter, såsom cremer, lotions, gels, sprays og mange andre, som gør det muligt for os at nyde solens varme lidt længere og samtidig passe på os selv. Dog er den allerbedste beskyttelse for din hud faktisk skygge. Men vil du nu alligevel gerne opholde dig i solen, så kan det være du skal investere i nogle gode solprodukter.
Hvordan beskytter solprodukter?
Solprodukter som f.eks. solcremer virker ved at bortfiltrere en del af UV-strålingen enten ved et fysisk filter eller med et kemisk filter. Det kemiske filter trænger ind i huden og er med til at opfange solens UV-stråling, som langsomt bliver omsat til varme. Derimod bliver det fysiske filter lagt på som et hvidligt lag på huden, og dermed kan det reflektere strålingen. Solcremer kan ikke være med til at give en 100% sikker beskyttelse mod solens stråler, da der altid vil være en mindre del af strålingen, som vil kunne trænge ind i huden.
Hvornår skal man bruge solprodukter?
Anbefalingen i Danmark er, at man finder solcremen frem og begynder at beskytte sig mod solens stråler, når UV-indekset er 3 eller mere. I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl 12 og 15 fra cirka april til september, og især når der er skyfrit eller få skyer på himlen. Når man vælger at bruge solcreme til at beskytte sig med, så anbefaler man også, at der benyttes en vandfast solcreme i minimum faktor 15. Derudover bør man også vælge en solcreme som både kan beskytte mod UVA stråling og UVB stråling.
Hvad er forskellen på UVA og UVB
Solens lys består af både usynlige og synlige stråler. Det er de usynlige ultraviolette stråler, som man kender som UVA og UVB, som er med til at gøre din hud brun, men samtidig kan disse stråler være skadelige for din hud. UVA-stråler kan trænge meget dybt ind din hud, hvor de sammen med UVB-stråler giver den solbrune farve. Derudover er UVA-stråler også ansvarlige for ældningen af din hud og kan være med til at udvikle hudkræft. UVB-stråler trænger ikke lige så dybt ind i huden. Det er UVB-strålerne, som kan give dig solskoldning og hudkræft samt soleksem. Når man snakker om solfaktor eller SPF, så ser man på, hvor godt et givent solprodukts evne er til at beskytte mod solskoldninger.